ul. Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa, tel. i fax: +48 22 853 09 28, e-mail: wilw@wilw.waw.pl

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Termin najbliższego posiedzenia Rady WIL-W

Informujemy, że najbliższe posiedzenie Rady Warszawskiej Izby-Lekarsko-Weterynaryjnej odbędzie się 18 grudnia2018 r. Wszelkie wnioski kierowane do Rady WIL-W winny być złożone w jej biurze do 13 grudnia 2018 r.

Start Paszporty dla zwierząt Instrukcje Przywóz zwierząt do Republiki San Marino i Republiki Włoskiej

Przywóz zwierząt do Republiki San Marino i Republiki Włoskiej

Email Drukuj PDF
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Republika San Marino

Na podstawie pisma otrzymanego od Pani Ambasador Saviny Zafferrani, szefowej misji Republiki San Marino w Unii Europejskiej oraz w nawiązaniu do Art. 3 Decyzji Komisji 2004/301/EC z 30 marca 2004r. wprowadzającej odstępstwa od Decyzji 2003/803/EC i 2004/203/EC ustalających wzór świadectwa zdrowia i paszportu dla niekomercyjnego przemieszczania psów, kotów i fretek i zmieniającej Decyzję 2004/203/EC, informuję, że Republika San Marino zamierza stosować paszporty dla zwierząt domowych towarzyszących przemieszczanych w celach niekomercyjnych zamiast świadectw zdrowia dla tych zwierząt.

 

Republika Włoska

W związku z informacją uzyskaną z Ambasady Rzeczypospolitej w Rzymie oraz na podstawie art.5, ust. 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 26 maja 2003r. Nr (WE) 998/2003 w sprawie wymagań dotyczących zdrowia zwierząt mających zastosowanie do niekomercyjnego ruchu zwierząt towarzyszących i wprowadzające zmiany do Dyrektywy Rady 92/65/EWG, przypominam, że istnieje zakaz wprowadzania na terytorium Republiki Włoskiej psów, kotów i fretek w wieku poniżej 3 miesiąca życia (tj. przed osiągnięciem przez zwierzę wieku, którym może być ono zaszczepione przeciwko wściekliźnie). Powyższy zakaz odnosi się zarówno do psów, kotów i fretek przemieszczanych w celach niekomercyjnych jak i zwierząt przeznaczonych do handlu.

Poprawiony: wtorek, 15 września 2009 22:49